docent

Mijn naam is Anja de Been. Jarenlang ben ik werkzaam geweest in de zorg. Als hobby ging ik me steeds meer met groot enthousiasme bezighouden met kunst, hetgeen op enig moment resulteerde in een opleiding aan de toenmalige kunstacademie in Arnhem. Ik volgde daar de richting ongebonden kunsten en hield me het liefst bezig met allerlei druktechnieken. In diezelfde tijd, in 1985, begon ik met het volgen van yogalessen. Aanleiding hiertoe waren lichamelijke klachten.

Na van diverse docenten les gehad te hebben, raakte ik enthousiast voor de opleiding tot yogadocent. Ik heb gekozen voor Samsara in Bilthoven, de docentenopleiding die opgericht is door Rita Beintema en nu al vele jaren geleid wordt door Daniëlle Bersma . Dit is een gedegen vierjarige en internationaal erkende opleiding,  die ik in 2000 heb afgerond. Deze opleiding sprak mij aan omdat ze gebaseerd is op een stroming die niet uitgaat van presteren en bereiken (advaita vedanta ofwel nondualisme). De manier van lesgeven is gefundeerd en nuchter. Het uitgangspunt is dat je o.k. bent zoals je bent en dat je je vanuit dat uitgangspunt op alle vlakken ontwikkelt op een ontspannen manier. Als yogadocent heb ik een open en onderzoekende houding.

Sinds 1999 ben ik voornamelijk werkzaam als yoga docent in Ravenstein waar ik in 'de Valkenburcht' vanaf 1999 les geef.

Sinds het behalen van mijn diploma in 2000, heb ik me steeds verdiept. Ik heb vele bijscholingen gevolgd en dat doe ik nog steeds, onder andere op het gebied van yoga, kringspieren, adem, chi gong, chi nen chi gong en meditatie. Voorts heb ik een mindfulness training gevolgd en een opleiding afgerond tot ayurvedisch massagetherapeut. Ook alles wat met ontwikkeling, gezondheid en voeding te maken heeft, heeft mijn bijzondere interesse.
Daarnaast speel ik met veel plezier tafeltennis bij tafeltennisvereniging Return in Oss. Daar geef ik ook les in het kader van  Oldstars-tafeltennis. Voorts inspireren en enthousiasmeren natuur en kunst mij zeer.

Lange tijd heb ik met veel plezier in Ravenstein gewoond. Sinds 2002 woon ik op een prachtige plek in Oss. Ik ben getrouwd en heb een fantastische volwassen zoon en schoondochter.

yogadocent Anja de Been
Yogadocent Anja de Been