hatha yoga

Er zijn vele vormen van yoga. Wij houden ons bezig met hatha yoga. Dit is de in het westen meest voorkomende en toegankelijke vorm van yoga. Hatha yoga is een vorm van yoga die via lichamelijke oefeningen en ademoefeningen die het lichaam beter laten functioneren, een brug slaat naar de psyche. Yoga geeft je instrumenten voor bewustwording, ontwikkeling en relaxatie.  Zowel fysiek als mentaal ontstaat er meer flexibiliteit, kracht, balans en ontspanning.

Het woord yoga is het Sanskriet  (een oude Indiase taal) woord voor  juk. Het juk is de metafoor voor het in balans brengen. Bijvoorbeeld van lichaam en geest, van het  'aardse' en het 'kosmische'.

Yoga is een weg tot leren leven in vertrouwen

In yoga leer je met aandacht en respect kijken en luisteren naar jezelf, naar wat zich voordoet, zonder oordeel. Los te laten wat losgelaten kan worden. Je hoeft niets te bereiken of te presteren en leert meer in open aandacht te zijn. Je hoeft je nooit te forceren en oefent binnen je eigen mogelijkheden en hoeft je niet met anderen te vergelijken. Het zelf ervaren en voelen staan hierbij centraal.

ADEM

Je leert dat je via de oefeningen meer tot ontspanning kunt komen en er een grotere soepelheid van lichaam en geest ontstaat. Men vindt een balans tussen beweging en rust, tussen spanning en ontspanning. Er wordt meer en meer de eenheid van lichaam en geest ervaren. De functie van de adem wordt bewuster met betrekking tot spanning en ontspanning. De ademhaling is een automatische lichaamsfunctie waaraan we doorgaans weinig aandacht besteden. Het mooie van de adem is dat we die lichaamsfunctie ook bewust kunnen inzetten. Daarmee kan ontspanning bewerkstelligd worden in zowel lichaam als geest.

Ook voor mensen met lichamelijke beperkingen zijn de lessen laagdrempelig en zoeken we waar nodig naar aanpassingen van de oefeningen.

Er is geen 'goed' of 'fout'. Er is wat er is en van daaruit beweeg en ontwikkel je.

hatha-yoga