‘het leven vindt niet plaats in het verleden of in de toekomst, maar in het nu’

mindfulness

Mindfulness staat voor leven met volle aandacht in het hier en nu. Alles in het leven kun je op een 'mindfulle' manier doen. Je kunt bijvoorbeeld in volle aandacht eten. Met al je zintuigen. Het eten heel aandachtig en rustig zien, ruiken, voelen, proeven, kauwen, horen hoe het knispert, enzovoort. Dit alles héél bewust.

Aanwezig zijn in het hier en nu

Heel vaak willen we dat de dingen anders zijn dan ze zijn. We neigen ertegen te vechten en ervan weg te bewegen. We delen alles in in 'goed of fout', 'mooi of niet mooi' . We vellen oordelen. We leiden ons leven op basis van conditioneringen uit het verleden. Vaak gaat het om negatieve boodschappen die als een computervirus in ons onderbewuste zijn geprent. Boodschappen die ons als klein kind hielpen onszelf te handhaven, maar die inmiddels contraproductief en vaak zelfs destructief zijn, maar die we toch niet gemakkelijk los kunnen laten. We hebben ons dit patroon zodanig eigen gemaakt, dat we het op de automatische piloot nog steeds zo doen als vroeger. Naast het verleden, zijn we ook vaak bezig met de toekomst, met name met angst voor de toekomst. Maar wanneer zijn we helemaal aanwezig hier en nu? Als we dit leren, komt er meer rust en vertrouwen.

Wat is Mindfulness?

Mindfulness is een methode die je helpt bewuster te worden van je drijfveren en ook meer in het hier en nu te zijn. Mindfulness is voor mij een onlosmakelijk onderdeel van yoga. Het is het in aandacht zijn, open en bewust in het leven staan en de dingen waarnemen zoals ze zijn, zonder ze goed of af te keuren. Het is met mildheid jezelf en anderen schouwen, observeren, onderzoeken, zonder er een oordeel over te vellen. Dit maakt dat je leert anders om te gaan met de stress in je leven en minder verstrikt raakt in gedachten en gevoelens. Je laat gedachten passeren zonder er aandacht aan te schenken of er op door te denken. Je observeert meer, je neemt bewuster waar wat er in het hier en nu is. Het leert je te relativeren: ' hoe belangrijk is deze negatieve gedachte of dit negatieve gevoel nog over een uur, een dag, een maand, een jaar?'

Mindfulness wordt de laatste jaren steeds meer aanbevolen door de reguliere gezondheidszorg, vanwege de bewezen positieve resultaten.

 

mindfulness Oss